Se intampla des sa vedem pe internet imaginea de mai sus: un glob pamantesc in care toata apa, se spune, ar incapea intr-o unica mare sfera. Fiecare mare, rau sau lac ar incapea in acea bula de apa din imagine, care ocupa, foarte ciudat, circa jumatate din Statele Unite. Stiu, e simplu sa spui ca este vorba despre o exagerare, dar nu este asa. Imaginea, pe cat de incredibil, reprezinta realitatea.
Sursa acestei imagini, de fapt, este institutul american de geofizica ( USGS ), care o publica si o explica in aceasta pagina, impreuna cu multe alte date si grafice. Apa de pe intreg Pamantul ar incapea intr-o sfera cu diametrul de aproape 1400 km. Aproximativ 70% din suprafata Pamantului este acoperita de apa, insa intr-un strat extrem de subtire comparativ cu volumul planetei noastre.
Dar chestia mai impresionanta este ca langa aceasta sfera mare se afla doua mai mici: sfera mijlocie are un diametru de aproximativ 275 de km si reprezinta toata apa dulce din lume, circa 2,5% din toata apa planetei si reprezinta apa pe care o putem folosi pentru a trai si pentru cultivatii. Sfera cea mai mica dintre cele trei reprezinta apa dulce disponibila in lacuri si rauri, cu un diametru de 56 de km.
Aceasta sfera albastra este toata apa disponibila pe Pamant. Nu ne convine sa o irosim.
0 commenti:
Trimiteți un comentariu